Ašil Mbembe

Ašil Mbembe (1957) je kamerunski filozof i politički teoretičar čije su glavne teme istraživanja afrička istorija, postkolonijalne studije, politika i društvene nauke. Iako ga nazivaju postkolonijalnim teoretičarem, nedavno je temeljno odbacio ovu etiketu, jer svoj projekat vidi kao prihvatanje i transcendiranje različitosti, a ne povratka originalnoj, marginalnoj, nemetropolskoj domovini.

U svom centralnom radu O postkolonijalizmu, tvrdi da je akademski i popularni diskurs o Africi uhvaćen u različitim klišeima vezanim za zapadne fantazije i strahove. Prateći Fanona i Frojda, Afriku tumači ne kao definisano, izolovano mesto, već kao težak odnos koji se odvija istovremeno na političkom, psihičkom, semiotičkom i seksualnom nivou. Na Fukoove uvide u vezi sa pojmovima suverene moći i biomoći, dodaje koncept nekropolitike, koji nadilazi samo upisivanje tela u „disciplinarne aparate”. Raspravljajući o primerima Palestine, Afrike i Kosova, Mbembe pokazuje kako se moć suvereniteta sada uspostavlja kroz stvaranje zona smrti u kojima smrt postaje krajnja vežba dominacije i primarni oblik otpora.

Diplomirao je istoriju na Univerzitetu Sorbona u Parizu 1989. godine, kao i političke nauke na Institutu za političke nauke u istom gradu. Radio je kao predavač na mnogim američkim univerzitetima, a trenutno je član osoblja na Institutu Vits za društvena i ekonomska istraživanja na Univerzitetu u Johanesburgu (Južna Afrika). Urednik je naučnog časopisa Public Culture.

Fakultet za medije i komunikacije objavio je njegov čuveni esej “Nekropolitike” u zborniku Periferije političkog, knjigu Politike neprijateljstva (2019) i esej iz karantina Univerzalno pravo na disanje (2020).

Nekropolitika ne podrazumeva samo proizvodnju smrti, već i proizvodnju svetova smrti, novih i jedinstvenih oblika društvenog postojanja u kojem su mnoge populacije podvrgnute uslovima života koji im nameću status živih mrtvaca.

Pretraga

NA ODMORU SMO
od 22.7. do 26.8.

Sve knjige naručene u ovom periodu šaljemo 26. avgusta.