Džonatan Svift

Džonatan Svift (1667-1745) bio je irski književnik, satiričar, esejista i pisac pamfleta. Strastveno se zanimao za savremene događaje i aktivno je učestvovao u političkom životu. Svoja dela je objavljivao pod pseudonimima ili anonimno. Enciclopedija Britanika ga smatra glavnim proznim satiričarem na engleskom jeziku, a manje je poznato i da je pisao poeziju. Bio je majstor dva stila satire, horacijskog i juvelijanskog stila. Njegov hladan i ironičan stil pisanja, naročito u delu A Modest Proposal (Skroman predlog), doveo je do toga da se ovakva satira počne nazivati “sviftovska”.

Od 1682. studirao je na Triniti koledžu u Dablinu, na kome je diplomirao umetnost 1686. i doktorirao 1702. godine. Ubrzo ga političke prilike odvlače u London gde je objavio dve knjige: Priča o buretu i The Battle of the Books (Bitku knjiga). Kao pisac bezobzirnih članaka u torijevskom časopisu Examiner, čiji je urednik bio nekoliko godina, za kratko vreme postao je najistaknutija ličnost tadašnjeg engleskog novinarstva.

Svetskom auditorijumu najpoznatiji je po svom poznom delu Guliverova putovanja, gde je britkom satirom i vanvremenskom imaginacijom oslikao britansko političko iskustvo 17-18. veka. Fakultet za medije i komunikacije 2019. godine objavio je njegov esej Umetnost političkog laganja.

Uzimajući u obzir prirodnu sklonost ljudi da lažu, a svetine da veruje, našao sam se zbunjenim zbog čuvenog načela koje je svima na vrh jezika, da će na kraju istina preovladati.

Pretraga

NA ODMORU SMO
od 22.7. do 26.8.

Sve knjige naručene u ovom periodu šaljemo 26. avgusta.