Džordž Orvel

Džordž Orvel (1903 – 1950) bio je engleski pisac i jedan od najznačajnijih esejista 20. veka. Poznat je po svojim književnim i političkim radovima, kritikama i romanima i jedan je od utemeljivača žanra distopije. O njegovom uticaju govori i podatak da je ustanovljen pridev „orvelijanski“ kojim se opisuje mehanizam državne kontrole misli.

Puno formalno obazovanje nije stekao. Iako je ostvario stipendiju za dve prestižne engleske škole „Iton“ i „Velington“ i bio uspešan u pisanju i izučavanju britanskih pisaca, mnogim profesorima nije se svidelo njegovo nepoštovanje autoriteta, pa je izgubio stipendiju za univerzitet. Doneo je odluku da napusti formalno obrazovanje, ali je nastavio da piše kako bi se izdržavao. Napisao je brojne eseje i kritike i stekao ugled odličnog kritičara. Radio je i kao producent i novinar Bi-Bi-Sija 1941. godine.

U prevodu na srpski jezik pojavila su se gotovo sva njegova dela. Prvo veliko ostvarenje Niko i ništa u Londonu i Parizu, koje govori o njegovom mukama dok je živeo u ovim gradovima, objavio je 1933. godine. Naredne godine objavio je Burmanske dane gde je opisao svoje iskustvo u britanskoj koloniji i predstavio mračnu, ali realnu sliku kolonijalizma. Slede Sveštenikova kći (1935), Samo nek Aspidistre lete (1936), Put za dok Vigan (1937), Kataloniji u čast (1938) a zatim i romani koji su ga proslavili: Životinjska farma (1945) i čuvena 1984 (1949) priča o vlasti koja održava svoju vlast sistemskim izvrtanjem istine i neprestanim prepravljanjem istorije radi svojih ciljeva.

Fakultet za medije i komunikacije 2019. godine u okviru edicije Svici objavio je njegov poznati esej Politika i engleski jezik, esej iz kojeg su proistekla i Orvelova pravila o pisanju.

U svetu gde je sve obmana — pričati istinu je revolucionaran čin.

Pretraga