Fransoaz Veržes

Francuska politikološkinja, istoričarka, filmska producentkinja, nezavisna kustoskinja, aktivistikinja. U svom radu se fokusira na postkolonijalne studije i dekolonijalni feminizam. Kroz svoj aktivistički rad bori se za očuvanje i širenje istorije obojenih imigranata.

Fransoaz Veržes je rođena u Parizu, 1952, a odrasla na ostrvu Reunion, gde je ubrzo postala svesna nelagodnosti koja vlada pitanjem ropstva. Sa 16 godina odlazi u Alžir na nastavak školovanja. Potom se školovala u Americi, živela kratko u Meksiku, a doktorirala na Univerzitetu Berkli. Potpredsednica je Komiteta za sećanje na ropstvo i predaje na Goldsmit koledžu.

Objavila je brojne knjige i eseje, od kojih su najpoznatije: Negre je suis, negre je resterai (2005), Abolir l’esclavage : une utopie coloniale (2001), La République coloniale. Essai sur une utopie (2006), Une féminisme décolonial (2019) i druge.

Fakultet za medije i komunikacije objavio je njenu knjigu Feministička teorija nasilja, o kojoj ćemo razgovarati sa autorkom 3. i 4. novembra 2022. u Novom Sadu i Beogradu.

Pretraga