Fridrih Kitler

Fridrih Kitler (1943 – 2011) je bio nemački akademik i teoretičar medija koga su proslavili radovi i istraživanja iz oblasti medija i tehnologije, naročito u kontekstu pristupa i metodologije humanističkih nauka. Njegov uticaj na novi pristup medija, koji se ne slaže sa makluanovskim čitanjem medija kao „proširenja čoveka“, zasniva se pre svega na autonomiji tehnologije te davanju primata hardveru u odnosu na softver.

Profesor je i doktor germanistike, romanistike i filozofije na Univerzitetu Frajburg/Brajsgau. Godine 1993. postao je šef katedre za Estetiku i istoriju medija na Univerzitetu Humbolt u Berlinu. Član je Herman fon Helmholc centra za tehniku kulture i istraživačke grupe „Bild Schrift Zahl“ („Slika pismo broj“). Godine 1996. priznat je kao istaknuti naučnik na Univerzitetu Jejl, a godinu dana kasnije i kao ugledni profesor na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku. Za svoje istraživanje u oblasti teorije medija dobio je nagradu „Siemens-Medienkunstpreis” koju dodeljuje Centar za umetnost i medije u Karlsrueu.

Objavio je monografije: Aufschreibesysteme 1800/1900 (1985), Grammophon Film Typewriter (1986), Dichter Mutter Kind (1991), Draculas Vermächtnis. Technische Schriften (1993), Eine Kulturgeschichte der Kulturwissenschaft (2000).

Fakultet za medije i komunikacije preveo je i objavio 2018. godine Kitlerova berlinska predavanja pod nazivom Optički mediji.

Samo ono što je promenljivo, postoji.

Pretraga