Gejbrijel Rokhil

Francusko-američki filozof, pisac, kulturni kritičar i aktivista, poznat po svom inovativnom naučnom radu na polju istorije, estetike i politike. Rokhil je unapredio novi model razmišljanja o istorijskom odnosu između umetnosti i politike. Umesto da ih shvati kao dve sfere odvojene nepremostivom podelom ili povezane privilegovanim mostom, on istorijskom i materijalističkom analizom pokazuje da to nisu fiksni entiteti sa jedinstvenim odnosom, već društvene prakse i „koncepti u borbi“.

Predaje filozofiju na Univerzitetu Villanova, osnivač je i direktor radionice kritičke teorije [Atelier de Theorie Critique], i bivši direktor programa na College International de Philosophie. Redovno doprinosi javnim intelektualnim raspravama, a njegovi tekstovi objavljivani su u: CounterPunch, Black Agenda Report, New York Times, Libération i Los Angeles Review of Books.

U knjigama Radical History & The Politics of Art (2014) i Interventions in Contemporary Thought: History, Politics, Aesthetics (2016), Rokhil predlaže značajan odmak od postojećih filozofskih rasprava o onome što se obično naziva „umetnost“ i „politika“ u ime radikalno istorističke analize političkih dimenzija svojstvenih načinima proizvodnje, cirkulacije i recepcije estetskih praksi.

Fakultet za medije i komunikacije će objaviti njegov tekst koji je izazvao mnoge reakcije I CIA čita francusku teoriju.

Pretraga