Gabrijela Kolman

Gabrijela Kolman (1973) je antropološkinja koja se bavi istraživanjem politike digitalnih medija, etike digitalnog prostora, privatnosti građana, državnog nadzora i zaštite podataka. U okviru istraživanja i onlajn aktivizma pisala je o etici i estetici hakerskih društava, istraživala fenomen Anonimusa.

Diplomirala je na Univerzitetu Kolumbija 1996. godine, a na Univerzitetu u Čikagu je 1999. završila master iz sociokulturalne antropologije. Doktorsku tezu „The Social Construction of Freedom in Free and Open Source Software: Hackers, Ethics, and the Liberal Tradition“ je odbranila na istom univerzitetu 2005. godine. Predaje na Univerzitetu Makgil u Kanadi. Dobitnica je nagrade „Dajana Forsajt“ Američkog antropološkog saveza za 2015. godinu, koju dodeljuju Društvo za antropologiju rada i Komitet za antropologiju nauke, tehnologije i računarstva.

Dve najpoznatije knjige prevedene su na srpski jezik: Haker, trol, uzbunjivač, špijun: mnoga lica Anonimusa (Laguna, 2017), kao i knjiga Kodiranje slobode: etika i estetika hakovanja koju je 2014 godine objavio Fakultet za medije i komunikacije

Ali ako idealizam mladih nekoga pokrene u pokušajima da se uhvati u koštac sa ogromnim problemima, onda nam treba više, a ne manje, te mladalačke „naivnosti".

Pretraga

NA ODMORU SMO
od 22.7. do 26.8.

Sve knjige naručene u ovom periodu šaljemo 26. avgusta.