Gil Anidžar

Gil Anidžar (1964) je teoretičar književnosti, profesor komparativne književnosti, jevrejskih studija i političke teologije na Odeljenju za bliskoistočne i azijske jezike i kulture na Univerzitetu Kolumbija, u Njujorku. Poslednjih desetak godina intenzivno se bavi odnosima između Izraela i Palestinaca. Kao učenik i prijatelj francuskog filozofa Žaka Deride, Anidžar u svoj pristup bliskoistočnom pitanju unosi snažnu crtu dekonstrukcije koja, ponešto pojednostavljeno rečeno, kombinuje političku, etničku, religijsku i filozofsku perspektivu. Uticaj teorije dekonstrukcije najbolje se očitava u njegovom pristupu predavanjima o književnosti, na kojima neretko ceo semestar potroši na razgovor o jednoj jedinoj rečenici. Gostujući je profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, École des Hautes Études en Sciences Sociales u Parizu, kao i na Williams College u Vilijemstaunu.

Objavio je knjige: Kabbalah, Philosophy, Literature in Arab Jewish Letters (2002), Jacques Derrida – Acts of Religion (2002), Blood: The Critique of Christianity (2014).

Na srpski su prevedene njegove knjige: Jevrejin, Arapin: Istorija neprijatelja (Beogradski krug, 2006), kao i knjiga Semiti: Rasa, Religija, Književnost (Fakultet za medije i komunikacije, 2014), knjige koje su postale nezaobilazna stanica u proučavanju položaja drugog u književnosti i etničkom i religijskom čitanju kanona.

Misliti sebe a da se ne misli drugi čini mi se najvećim mogućim nasiljem: drugi ne postoji.

Pretraga