Kristin Ros

Profesorka francuske književnosti čija briga za kolektivno dobro proširuje njene akademske aspiracije i na probleme obrazovanja, budućnosti rada, statusa umetnosti i ekološke teorije i prakse. Mada polje njene ekspertize leži u francuskoj književnosti i kulturi 19, 20. i 21. veka, njen fokus istraživanja usmeren je pre svega na urbanu i revolucionarnu istoriju, teoriju, politiku, ideologiju i popularnu kulturu. Tražeći vezu između misli i kulture komunarskog ustanka 1871. godine, i motiva i akcija savremenih protesta, koji svoj najmoćniji izraz pronalaze u rekultivaciji javnog prostora, Ros se nametnula kao ključni analitičar Pariske komune i njenih centrifugalnih efekata.

Radi kao profesor emeritus komparativne književnosti na Univerzitetu u Njujorku. Dobitnica je Gugenhajmove stipendije, kao i stipendije Instituta za napredne studije u Prinstonu (Nju Džerzi), i brojnih nagrada za doprinos u kulturi. Bavi se prevođenjem i zaslužna je za englesko izdanje Ransijerove knjige Učitelj neznalica.

Autorka je knjiga The Emergence of Social Space: Rimbaud and the Paris Commune (1988), Fast Cars, Clean Bodies: Decolonization and the Reordering of French Culture (1995) i May ’68 and its Afterlives (2002).

Fakultet za medije i komunikacije će u februaru 2024. objaviti njenu najznačajniju knjigu: Komunalni luksuz: politički imaginarijum Pariske komune.

Emancipacija nije rezultat podučavanja već njegov uslov.

Pretraga