Nikola Dedić

Nikola Dedić (1980) je istoričar i teoretičar umetnosti koji postavlja osnovna pitanja – koja je etički prihvatljiva pozicija umetnika u bavljenju društveno „osetljivim“ pitanjima – reč je o razlici izmedju ‘socijalno odgovornog’ art aktivizma i distancirane pozicije dokumentovanja društvene stvarnosti. Takođe, istražuje i na koji način umetnost doprinosi dekonstruisanju ili reprodukovanju dominatnih, hegemonih ideoloških i kulturnih modela kao što je, na primer, rasizam.

Vanredni je profesor istorije umetnosti na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Zamenik je glavnog urednika časopisa AM Journal of Art and Media Studies. Dobitnik je nagrade za najbolju likovnu kritiku „Lazar Trifuno­vić”.

Autor je knjiga Utopijski prostori umetnosti i teorije posle 1960. (2009), Ka radikalnoj kritici ideologije: od socijalizma ka postsocijalizmu (2009), Trijumf savremene umetnosti (koautor, 2010), Niže nego ljudski: Srđan Đile Marković i andergraund figuracija (2011) i Slika u doba medija: Dragomir Ugren (2011) i kopriređivač zbornika Radikalna apstrakcija: apstraktno slikar­stvo i granice prikazivanja (2013) i Savremena marksistička teorija umetnosti (Fakultet za medije i komunikacije / Orion art, 2015).

Fakultet za medije i komunikacije objavio je 2017. godine njegovu knjigu Između dela i predmeta: Majkl Frid i Stenli Kavel između moderne i savremene umetnosti.

Pretraga