Pol Presijado

Filozof, pisac i aktivista za prava transrodnih osoba. Njegov rad ima dubok uticaj u oblastima teorije roda, kvir teorije i feminističke filozofije.

Doktorirao je filozofiju i teoriju arhitekture na Univerzitetu Prinston. Predavao je na Univerzitetu Pariz VIII i bio gostujući profesor na Univerzitetu u Njujorku. Stekao je široko priznanje za svoju revolucionarnu knjigu Testo Junkie: Sex, Drugs, and Biopolitics (2008), u kojoj je kritički analizirao uticaje farmakologije na konstrukciju roda i identiteta. Godine 2020. Presijado je objavio knjigu Stan na Uranu (Multimedijalni institut, 2024) memoare koji istražuju njegovu tranziciju iz ženskog u muški pol, kao i šire implikacije promene rodnog identiteta u savremenom svetu. Ovo delo dodatno je učvrstilo njegov ugled kao vodećeg mislioca o pitanjima seksualnosti, telesnosti i društvene transformacije.

Van akademske sfere, Presijado je poznat po svojim aktivističkim naporima koji izazivaju tradicionalne norme roda i seksualnosti. Učestvovao je u brojnim inicijativama koje zagovaraju prava transrodnih osoba, seksualnu slobodu i dekonstrukciju binarnih sistema identiteta. Njegov rad ostaje ključan u diskusijama o budućnosti roda, seksualnosti i politike tela u 21. veku.

Fakultet za medije i komunikacije objavio je 2024. prvi prevod Pola Presijada na srpski – knjigu Ja sam to čudovište koje vam se obraća.

Nije transseksualnost ta koja je zastrašujuća i opasna, već je to režim polne razlike.

Pretraga

NA ODMORU SMO
od 22.7. do 26.8.

Sve knjige naručene u ovom periodu šaljemo 26. avgusta.