Robert Kramer

Robert Krejmer (1939 – 1999) bio je američki filmski režiser, scenarista i glumac koji je svojim filmovima pružio lucidno i strastveno svedočenje o militantnoj borbi kao i o ideološkim promenama koje su se desile u svetu u poslednje tri decenije. Režirao je 19 filmova između 1965. i 1999. godine, od kojih je većina politička kinematografija napravljena sa levičarske tačke gledišta.

Studirao je zapadnoevropsku filozofiju i istoriju, a u mladosti je pisao i pesme, romane i drame, koje pak nikada pak nisu objavljene. Gajio je veliku strast prema novinarstvu te je jedno vreme bio reporter u Latinskoj Americi. Godine 1967. osnovao je pokret The Newsreel, zadrugu filmskih radnika posvećenu snimanju vesti. Ova zadruga je među prvima napravila filmove o ratu u Vijetnamu i njegovom uticaju na Sjedinjene Države. Nakon što je prognan iz ideoloških razloga, živeo je u Parizu 20-ak godina gde se bavio profesurom, ali i nastavio da snima filmove.

Već u svojim prvim radovima In the country (1967.) i The Edge (1968.) doveo je u pitanje unutrašnju i spoljnu politiku svoje zemlje; dok je film Ice (1969) izvanredno delo koje rezimira političku militantnost šezdesetih godina, krećući se između dokumentarca i fikcije, što je ujedno i stilsko obeležje koje će se tokom njegove filmografije održati kao prepoznatljivo za čitav opus. Poslednji eksperimentalni film Cites de la Plaine (1999) snimio je u Francuskoj.

Pretraga

NA ODMORU SMO
od 22.7. do 26.8.

Sve knjige naručene u ovom periodu šaljemo 26. avgusta.