Stanko Crnobrnja

Stanko Crnobrnja (1953) je televizijski i filmski reditelj, producent i scenarista, ali i teoretičar, predavač i publicista u oblasti masovnih komunikacija i teorije televizije.

Autor je prve magistarske teze u SFRJ iz oblasti teorije TV sistema − Život kao informacija: početak alternativnih televizijskih sistema, kao i prve doktorske teze iz oblasti televizijske estetike u Srbiji − Estetsko kodifikovanje televizije. Redovni je profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Predavač je na predmetima Komunikologija, TV produkcija, TV režija, Estetika audio vizuelnih medija, Estetika televizije, Analiza programskih sadržaja i drugih na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju i International Academy of Broadcasting (IAB) u Švajcarskoj.

Ostvario je preko 1500 televizijskih emisija i serija, kao reditelj, producent ili scenarista, i tri igrana filma, kao reditelj i koproducent. Režirao je i producirao velike scenske manifestacije i festivale. Utemeljivač je i idejni tvorac Radio-televizije ATLAS (Crna Gora), Televizije IN (Crna Gora), prve digitalne komercijalne TV mreže na Balkanu. Kreativni direktor je Novog 3K televizijskog kanala (Srbija), Televizije Avala (Srbija). Idejni je tvorac i prvi dekan Fakulteta vizuelnih umjetnosti u Podgorici.

Od publikacija treba izdvojiti koautorstvo na udžbeniku Sredstva masovnih komunikacija (Agena/Stručna knjiga, 1995) i autorsku knjigu Estetika televizije i novih medija (Clio, 2010). Fakultet za medije i komunikacije objavio je Crnobrnjin pojmovnik Novi mediji i društvene mreže 2014. godine koji je sada u otvorenom pristupu.

Pretraga