Suzan Sontag

Suzan Sontag (1933 – 2004), američka spisateljica, filozofkinja, rediteljka i politička aktivistkinja. Pisala je o fotografiji, kulturi i medijima, SIDI i bolestima, ljudskim pravima, komunizmu i levoj ideologiji. Važi za jednu od najuticajnih kritičarki svog vremena.
Diplomirala je na Univerzitetu u Čikagu, a master diplomu iz umetnosti stekla je na Harvardu, gde i je predavala. Takođe je predavala i na koledžu Sv. Ana u Oksfordu, a zatim i na Sorboni. Tokom šezdesetih godina pisala je za The New York Review of Books, Commentary, i Partisan Review.

Neka od njenih najznačajnih dela su: O fotografiji (KCB, 2009), Sida i njene metafore (Dečje novine, 1990), Kao svest upregnuta u telo (Službeni glasnik, 2019), Ako knjige nestanu… (Clio, 2019).

Fakultet za medije i komunikacije je 2020. objavio njen prvi značajan esej Beleške o kempu, u kome vrata umetnosti otvara i za obične, apsurdne i burleskne teme.

Kemp je konzistentan estetski doživljaj sveta. On je inkarnacija pobede „stila“ nad „sadržajem“, „estetike“ nad „moralom“, i ironije nad tragedijom.

Pretraga