Vladimir Perišić

Vladimir Perišić (1976) je režiser, scenarista i teoretičar filma. Odrastao je na filmovima francuskog novog talasa, a karakteriše ga transgresivan pristup filmskoj montaži i radu sa glumcima gde insistira na radu sa naturščicima.

Studirao je modernu književnost na Univerzitetu Pariz 7 i režiju u filmskoj školi La Femis. Njegov diplomski film, Dremano oko (2003), pod mentorstvom Šantal Akerman, prikazan je u okviru selekcije Kinofondacija na Kanskom festivalu. Njegov prvi igrani film Ordinary people (2009) imao je premijeru u okviru takmičarske selekcije Nedelje kritike u Kanu. Učestvovao je u kolektivnom filmu Mostovi Sarajeva (2014) sa Žan Lik Godarom, Kristi Pujom, Sergejom Loznicom… Film je premijerno prikazan u okviru zvanične selekcije Kanskog festivala. Trenutno sprema svoj drugi igrani film Lost Country. Član je asocijacije ACID i selektor njene programacije za Kan 2018. Selektor je i član umetničkog saveta Festivala autorskog filma u Beogradu.

Urednik je edicija Politike autora, Vreme trešanja i Svici u izdavaštvu Fakulteta za medije i komunikacije. Priredio je knjigu Žak Rivet: tekstovi i razgovori 2018. godine uoči Rivetove retrospektive na Festivalu autorskog filma.

„Naše će sjeni“ je susret jednog teksta iz prošlosti sa telima današnje omladine i željom da iz tog susreta nastane jedna nova pobuna.

Pretraga