Žak Rivet

Žak Rivet (1928 – 2016)  bio je francuski filmski režiser, jedan od začetnika Novog talasa i filmskog modernizma. Rivet, i kao kritičar i kao filmski stvaralac, inkarnira duh Novog talasa možda preciznije od bilo kog drugog reditelja. Ono što karakteriše njegovo delo jesu radikalnost, sklonost ka eksperimentu, intenzivan odnos s istorijom filma, umetnošću i dinamikom realnog sveta, pitanje modernosti.

Godine 1950. osniva, zajedno sa Godarom, Trifoom, Romerom, filmski časopis Gazette du Cinema. Nakon što je taj časopis ugašen, ova četvorka prelazi u kultni filmski časopis Cahiers du Cinéma, gde će Rivet 4 godine biti urednik. Upravo je Rivet kao kritičar svojim tekstovima u velikoj meri odredio naše shvatanje filmske moderne. U grupi budućih reditelja okupljenih oko časopisa Cahiers du Cinéma, Rivet je prvi koji u ranoj fazi, pored interesovanja za estetiku, obraća pažnju na pitanja ekonomije i pokazuje političku svest koja naginje ka levici.

Oko 1958. godine započinje rad na svom prvom dugometražnom filmu Pariz nam pripada, koji dovršava dve godine kasnije, koristeći iznajmljenu opremu i ostatke filmskih rolni, dok 1974. nastaje film Selin i Žili se voze čamcem, verovatno Rivetovo napoznatije i najcenjenije delo. Ostala značajna ostvarenja uključuju filmove: Kaluđerica (1966), Out1 (1971), Severni most (1981), Ljubav na zemlji (1984), Četvoročlana družina (1989), Lepa svađalica (1991), itd.

Fakultet za medije i komunikacije je povodom retrospektive njegovih filmova na 24. Festivalu autorskog filma, objavio njegov esej Pismo o Roseliniju, kao i zbriku njegovih kritičkih tekstova i razgovora Žak Rivet: tekstovi i razgovori.

Film od početka do kraja izmišlja samog sebe, ne u nekim međusobno odvojenim fazama, već u uzastopnim trenucima istog elana, istog mlaza, iste avanture tokom koje se istina filma postepeno otkriva. Tek tada je igra odigrana. Na gledaocima je da zaigraju svoju.

Pretraga