Žarko Paić

Žarko Paić (1958) je filozof, politikolog, teoretičar medija i umetnosti, pesnik. Erudicija, interdisciplinarni pristup, misaona radoznalost i analitička minucioznost karakterišu opus koji se kreće od estetike, vizuelne komunikacije, videosfere i ikonoklazma savremene umetnosti, preko biopolitike, totalitarizma, politike događaja do posthumanog stanja, kraja istorije i kulture kao ideologije.

Vanredni je profesor na Studiju modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i gostujući profesor filozofije umetnosti i sociologije medija i komunikacije na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, magistrirao iz filozofije na istom fakultetu, a doktorirao iz sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Glavni je urednik časopisa za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti Tvrđa i gostujući član uredništva mnogih drugih časopisa. Dobitnik je mnogih regionalnih i međunarodnih nagrada, a član je Hrvatskog društva pisaca, Hrvatskog centra PEN-a, Hrvatskog Filozofskog društva i dr.

Objavio je impresivan broj recentnih knjiga od kojih su neke već postale deo redovne univerzitetske obuke mladih ljudi na raznim studijama društvenih i humanističkih nauka: Postmoderna igra svijeta (1996), Politika identiteta: Kultura kao nova ideologija (2005), Slika bez svijeta: Ikonoklazam suvremene umjetnosti (2006), Traume razlika (2007), Posthumano stanje: Kraj čovjeka i mogućnosti druge povijesti (2011), Totalitarizam? (2015) i dr. Fakultet za medije i komunikacije objavio je 2018. godine njegovu studiju Anđeo povijesti i Mesija događaja: Umetnost – politika – tehnika u djelu Waltera Benjamina.

Tehnika je čekić, tehnologija automobil, a tehnosfera je kibernetički sustav prijenosa informacija u odnosu živoga stroja, odnosno kompjutera i okoline.

Pretraga